Iti plac verdeturile? Atunci iata inca 5 motive in plus pentru care acestea ar trebui sa fie unul dintre ingredientele de baza din cadrul fiecarei mese!
Personal, pot sa spun ca iubesc verdeturile, in special pe cele nepreparate termic. Sunt atat de aromate si diversificate, incat le-as manca, sau cel putin le-as folosi ca garnitura la fiecare masa, spanacul, varza, salata verde, brocolli-ul, fasolea verde, ceapa verde, usturoiul verde, castravetii si ierburile aromatice (busuiocul, patrunjelul, mararul, salvia, menta, rozmarinul, cimbrul, leusteanul etc.) fiind doar cateva dintre optiunile pe care le avem la dispozitie in acest sens.
Dar, pe langa faptul ca sunt extrem de gustoase, verdeturile au un rol deosebit de important in alimentatia noastra, datorita numeroaselor beneficii pe care ni le aduc.
Iata doar 5 dintre motivele pentru care aceastea nu ar trebui sa lipseasca de la nici o masa:
- Verdeturile sunt una dintre cele mai importante surse vitamine si energie. Majoritatea verdeturilor, in special patrunjelul, ceapa verde si spananacul contin o cantitate mai mare de vitamina C decat citricele, spre exemplu. De asemenea, acestea sunt foarte bogate si in vitaminele A, B2, K, ajutand la revitazilarea corpului si a creierului si oferindu-ne doza zilnica de energie de care avem nevoie. De asemenea, faptul ca acestea sunt extrem de usoare ne ajuta sa ne mentinem tonusul constant si dupa masa si sa evitam senzatia de balonare si de greutate pe care ne-o dau, in general, macarurile gatite. Ce este mai bine decat sa te simti plin de energie si de buna-dispozitie dupa o masa indestulatoare?
- Legumele verzi sunt foarte bogate in antioxidanti si fibre si sarace in calorii. Asa este, legumele ne ajuta sa pierdem centimetri si sa ne mentinem tineretea si frumusetea pentru o perioada lunga de timp. Mai mult, pe langa o piele curata si luminoasa si o silueta de invidiat, aceste elixire verzi au un rol important si in asigurarea unei imunitati de fier si in reechilibrarea organismului, motiv pentru care sunt recomandate in general primavara, cand organismul nostru este mai susceptibil afectiunilor.
- Verdeturile sunt unul dintre cei mai buni inlocuitori ai sarii. Cu siguranta tuturor ne plac mancarurile condimentate si sarate, insa pe termen lung sarea, in special cea iodata, ne afecteaza sanatatea si “ne ajuta” sa retinem o cantitate imensa de apa. Unii nutritionisti au ajuns la concluzia ca daca am manca suficiente verdeturi, organismul nostru nu ar mai simti nevoia da sare intrucat acestea contin o cantitate suficienta de sodiu si de alte minerale, precum fier, fosfor, magneziu, potasiu, cupru si adenozina, o substanta care reduce colesterolul, avand un rol deosebit de important in detoxifierea si regenerarea organismului.
- Te mentin sanatos si te protejeaza de boli. Pe langa beneficiile pe care le au pentru mentinerea tineretii, frumusetii si energiei, verdeturile sunt unul dintre cele mai cunoscute “tratamente vii”, antioxidantii, vitaminele, nutrientii si mineralele pe care le contin ajutand la preventia bolilor cardiovasculare, neurologice, a depresiei, anumitor tipuri de cancer, a diabetului, obezitatii si a afectiuniunilor digestive. Aproape ca pare ceva idilic, insa, din pacate, daca cu totii am manca mai sanatos, am putea preveni unele afectiuni foarte grave cu care se confrunta mai mult de jumatate din populatie in ziua de azi. Este mult mai simplu sa previi, decat sa tratezi.
- Sunt una dintre cele mai importante surse de calciu. Si ajungem la ultimul beneficiu pe care eu, fiind in preponderenta vegana, il consider esential: verdeturile contin o cantitate foarte mare de calciu, si calciu din acela bun de origine vegetala, pe care organismul chiar il asimileaza. De aceea medicii recomanda verdeturile in prevenirea anemiei. Spre deosebire de lapte, care contine doar 123 de mg de calciu/ 100 gr, busuiocul, cimbrul, patrunjelul contin peste 1500 mg de calciu /100 gr.
Interesant, nu-i asa?
Asadar, nu uitati, cateva frunze de verdeata pe zi fac cu adevarat minuni! Si sunt mult mai gustoase decat medicamentele, nu-i asa?
