Întotdeauna am fost o mare “fană” a brânzeturilor, fiind alimentul de care mi-a fost cel mai greu să mă detașez de când am făcut trecerea la o alimentație mai sănătoasă.
Trebuie să recunoaștem: este bună și creează dependență! Însă, pe de altă parte, indiferent de toate studiile și de alte informații pe care le-am mai citit cu privire la pericolele din spatele lactatelor și a industriei care le procesează, în cele din urmă mi-am dat seama, pe corpul meu, că lactatele nu sunt tocmai alimente potrivite nouă. Pot să spun că de când am renunțat la ele nu mai am probleme cu variațiile de greutate (decât în jos, ceea ce e bine), nu mai am probleme cu micile imperfecțiuni ale feței sau pete, nu mai am predispoziție în a face celulită pe picioare și, de asemenea, sistemul meu digestiv îmi mulțumește zilnic. În plus, vine natural întrebarea: de câte ori am făcut brânză din lapte? Răspuns: niciodată. Deci am cumpărat, la fel ca voi, ceea mi-au vândut alții și am încercat în acest demers să găsesc surse cât mai sigure, de la țărani pe care îi cunosc. În schimb, genul acesta de brânză este gata în cel mult 6 minute (nu putem în calcul hidratatul și fermentația, căci nu participăm cu nimic la aceste procese).
Nu mai vreau să insist, întrucât nu vreau să conving pe nimeni să renunțe la brânză, însă după ce veți încerca această rețetă de brânză raw vegană vă veți da seama că diferența de gust între o telemea/ urdă de capră sau de vacă și această brânzică din macadamia este mult prea mică pentru a nu vă gândi și la efectele pe care le au lactatele asupra voastră. Mai multe despre această temă puteți citi și pe blogul lui Nick, în cadrul articolelor De ce nu ar trebui să beți lapte și Ce este brânza, dar nu înainte de a testa această rețetă și de a-mi spune cum vi se pare.
O reteta de branza fara lapte absolut delicioasa, ideala atat pentru raw vegani, vegani, cat si pentru cei care sufera de intoleranta la lactoza.
Ingredients
- 150 de grame de nuci de macadamia/ nuci braziliene (hidratate pentru minimum 6 ore, eu le-am lasat peste noapte)
- sucul de la jumatate de lamaie
- 30 gr drojdie inactiva (5-6 linguri)
- 60-70 gr ulei de cocos
- sare si piper (dupa gust)
- 1 legatura de marar
- 1 legatura ceapa verde
- 100-150 ml apa (cat sa mixeze foarte bine blenderul/ robotul compozitia)
- un tifon/ punga de strecurat
Instructions
- Nucile hidratate se pun la blender/robot cu apa si se mixeaza pana devin o pasta cat mai fina. Se adauga si celelalte ingrediente (in afara de marar si ceapa verde).
- Se toaca mararul si ceapa si se aseaza uniform pe un tifon.
- Se scoate compozitia din blender si se aseaza si ea peste verdeturi.
- Se strange tifonul si se formeaza un bot de branza. Se lasa botul la fermentat peste noapte (cel putin 8-9 ore) cu o oala dedesubt, in care se va scurge laptele/ apa in exces.
- A doua zi, inainte de a fi consumata, se pune branzica pentru 15 minute la congelator sau la frigider.
- Se taie felii, dupa cum se vede, si se serveste ca orice telemea/urda de capra (are textura foarte asemanatoare cu ricotta proaspata).
Dacă nu vă place mărarul și ceapa verde trebuie să știți că puteți folosi orice altă plantă aromatică (busuioc, rozmarin), semințe de chimen, mix de semințe, boia de ardei sau nuci fărâmițate pentru a decora brânzica. Și eu am să încerc și alte variante. De asemenea, acestă rețetă a fost testată în paralel și cu nuci braziliene și rezultatul a fost aproape identic (textura 100% la fel).
Pe aceasta am savurat-o cu roșii cherry, măsline, ridichi și crackerși raw. A fost absolut delicioasă! Până și pisicile au fost interesate de ea, după cum puteți vedea.

Hmmm…ce o vedea asta mică la o ridiche? Eu nu mă deplasez de aici.

Mmmm…brânză…simt brânză! E brânză, daaaaa!
P.S. Nu uitați să apreciați și pagina de Facebook a blogului pentru a putea fi la curent cu toate postările și noutățile. Vă mulțumesc!
