Când vine vorba de sucuri naturale, există numeroase opinii și foarte multe divergențe. Multe voci spun că sucurile nu ar fi potrivite pentru sănătate, întrucât conțin o cantitate foarte mare de zaharuri, lipsite de fibre. Desigur că, în cantități mari, aproape orice aliment este dăunător, însă, când vorbim de sucuri nu ne gândim că o să mâncăm zilnic doar asta sau că toate sucurile sunt dulci. Mai mult, sucurile naturale sunt alternative sănătoase pentru alte băuturi din comerț, pentru un mic dejun prost format, pentru o cafea sau deosebit de eficiente în scop terapeutic. Asta nu înseamnă că trebuie să înlocuim mâncarea cu sucuri, ci doar că e bine să înlocuim lucrurile mai dăunătoare cu unele naturale. De astfel, fructele și legumele pot fi mâncate foarte bine și ca atare, dar garantez că nu vă veți sătura dintr-un măr și, dacă nu sunteți obișnuiți să mâncați fructe în cantități mari, nici nu veți putea mânca mai mult de 3-4 mere odată. În schimb, un suc de mere de 300 de ml vă va oferi o cantitate mai mare de nutrienți într-un mod relativ mai ușor de înghițit.
De asemenea, ceea ce trebuie să știm este că există o diferență uriașă între sucurile făcute cu ajutorul aparatelor centrifugare și sucurile presate la rece, care nu ucid enzimele în acest proces. Mai mult, sucurile presate la rece se pot păstra o perioadă mai mare de timp întrucât nu oxidează la fel de ușor, presarea la rece este mai potrivită pentru ierburi, verdețuri sau vlăstari și, de asemenea, cantitatea de suc va fi mai mare decât în cazul în care introduceți aceleași fructe/ legume într-un storcător centrifugar.
Acum, că am lămurit faptul că sucurile nu sunt mâncare și că nu trebuie substituite cu acesta (cel puțin nu pe durate foarte lungi de timp) și, de asemenea, că nu există comparație între un suc presat la rece și unul obișnuit, mai rămâne un aspect de lămurit: nu se poate pune pe picior de egalitate zaharurile din fructe, cu cele din cereale, între zahăr rafinat și fructoză. Doar pentru simplu fapt că unul dintre ele este natural și altul rafinat.
Dar haideți să vedem care sunt cele mai sănătoase sucuri cu care ne putem începe ziua sau cu care ne putem hidrata în timpul zilei:
1.Sucul de iarbă de grâu
Iarba de grâu este un aliment perfect din punct de vedere micronutrițional, cu deosebit de multe beneficii pentru sănătate. Sucul din iarbă de grâu este un vindecător eficient întrucât are un conținut ridicat în minerale, vitamine, proteine și conține 17 aminoacizi esențiali corpului uman. De asemenea, este foarte bogat în clorofilă, substanță care oxigenează copul și este deosebit de benefică pentru funcționarea optimă a celor mai importante organe ale corpului: creierul și inima. Băut în mod constant sucul din iarbă de grâu are rolul de a purifica sângele, de a lupta împotriva tumorilor, de a reduce tensiunea arterială, de a scoate din sânge aproape orice fel de metale grele și de a regla digestia.
2.Sucul de struguri negri
Strugurii negri sunt surse excelente de vitamine (A, B1, B2, acid folic, C, E si K) și minerale (calciu, fier, mangan, zinc și cupru). La toate acestea se adaugă și o cantitate impresionanta de antioxidanți, substanțe care ne protejează organismul de radicalii liberi și previn boli grave, precum este și cancerul. De asemenea, strugurii negri sunt și o sursă excelenta de fibre, substanțe nutritive menite să ne potolească foamea și să prelungească senzația de sațietate. Una dintre substanțele antioxidante care se găsește în strugurii negri este și resveratrolul, care are un rol deosebit de important în păstrarea frumuseții și a tinereții pielii.
3. Sucul din văstari de floarea soarelui
Vlăstarii din floarea soarelui sunt una dintre cele mai bogate surse de fosfor și de calciu, excelente pentru oase și dinți. De asemenea, sunt singurele plante considerate drept “hrană completă” de un înalt institut de sănătate din America (Hippocrates). Aceștia au un conținut ridicat de minerale și nutrienți – fosfor, calciu, fier, cupru, iod, niacină (vitamina pielii), un conținut ridicat de grăsimi și carbohidrați de bună calitate – 30% proteine descompuse în amino acizi – și peste 92 unitati USP de Vitamina D, rar întâlnită în vegetale. Sucul din vlăstari de floarea soarelui se folosește și ca tratament pentru malarie, inflamarea gâtului, răceli, probleme pulmonare, bronșite, dureri reumatice, febră sau ca tonic pentru țesuturile musculare și sistemul nervos.
4. Sucul de cătină
Până în prezent cercetările au confirmat că fructele de cătină constituie cea mai bogată sursă naturală de vitamina A, vitamina E, carotenoizi şi flavonoizi. De asemenea, aceste fructe conțin și cantităţi mari de vitamina C, vitaminele B1, B2, K, F şi P, microelemente, acizi graşi esenţiali şi fitostenoli. Când vine vorba de beneficiile pe care le are, acestea sunt de-a dreptul impresionante, cătina fiind supranumită și “Ginseng-ul României”. Astfel, aceasta este folosită cu succes în tratarea hipertensiunii arteriale, afecțiunilor coronariene, oftalmologice, bolilor cronice pulmonare, gingivale, inflamațiilor digestive, constipației, afecțiunilor aparatului urinar şi al celui genital, afecțiunilor sistemului nervos şi bolilor psihice. De asemenea, este un redutabil antidepresiv, antiacneic, și este folosită recunoscută și pentru utilizarea în tratamentul unor boli extrem de grave: cancerului şi ca imunostimulator, tratamentul leucemiilor şi al limfoamelor.
5. Sucul de rodie
Rodia are un conținut extrem de mare de vitamine și antioxidanți care au grijă de inima noastră chiar și atunci când noi mai uităm de ea. De asemenea, are un efect pozitiv în cazul femeilor însărcinate, fiind o sursă bogată de vitamine şi minerale, incusiv acid folic, care este o componentă vitală a dietei în timpul sarcinii. Mai mult, rodia este cunoscută și ca un fruct afrodiziac, care susține sănătatea vieții sexuale și previne disfuncția erectilă la bărbați.
P.S. Dacă sunteți în căutarea unui noi jucării geniale pentru a vă prepara sucurile preferate și nu numai, vă recomand cu toată căldura storcătorul cu presare la rece Optimum 700. Este un aparat foarte puternic, silențios, foarte ușor de folosit și la un preț destul de accesibil față de variantele din aceeași gamă profesională. De asemenea, are o gură de alimentare de 8cm x 8cm – cea mai mare de pe piață, și asta tare mult îmi place. O altă chestie care pe mine m-a impresionat au fost și cele 3 site cu care vine în dotare (pentru fructe moi, medii și ingrediente dure – inclusiv alune, soia, etc.) + caserola lui specială de tofu pe care abia aștept să o testez. Am făcut și înghețată la el și a ieșit genialll! Ia uitați ce simplu se face.
În plus, dacă aveți nevoie de storcător să știți că cei de la Froothie oferă o reducere cititorilor The Smart Cuisine, pe lângă prețul promoțional. Tot ce trebuie să faceți este să introduceți codul Cuisine-Froothie-Optimum la plasarea comenzii și veți beneficia de o reducere de 20 de euro.

1 Response
[…] presate la rece, așa că nu vă voi mai bate la cap cu asta, puteți citi mai multe detalii aici, însă nu pot să nu vă spun că dacă până la Optimum sucurile erau destul de rare în […]