Bucătăria libaneză este una dintre preferatele mele și asta nu doar pentru că e mega-gustoasă, dar are și foarte multe rețete vegane absolut senzaționale. Iar hummus-ul este unul dintre aperitivele mele preferate. Totuși, ca să iasă cât mai asemănător ca mama lui acasă, trebuie să respectăm niște reguli simple. Ale mele le găsiți în rețetă:
O reteta delicioasa de hummus, gata in mai putin de 5 minute.
Ingredients
- 250 gr naut fiert (sau conserva, daca aveti o sursa sigura, ideal la borcan, nu la cutie)
- sucul de la jumatate de lamaie
- 80 gr tahini (nu trebuie sa il cumparati, am observat sa iese mai bun cu tahini facut in casa, in aceasta reteta eu folosesc faina de susan - dau semintele prin rasnita, dupa ce le-am facut putin pe tigaie, cat sa nu isi schimbe culoarea)
- 1 catel de usturoi
- 100 ml ulei de masline de buna calitate
- sare si piper (dupa gust)
- 1 legatura mica de patrunjel/ busuioc
- 2 lingurite boia de ardei dulce
- 1 lingura seminte de pin/ mix de seminte
Instructions
- Dupa ce am fiert foarte bine nautul (vreo 2 ore) cu o lingurita de bicarbonat de sodiu si cu apa care sa il acopere foarte bine (de vreo 5 ori mai mult decat volumul nautului) il clatim si il lasam la racit. Daca e vorba de conserva, doar clatim bobitele.
- Pentru ca hummus-ul sa iasa mai fin, puteti freca un pic bobitele inainte de a le pune in robot, astfel eliminand o parte din cojite.
- Adaugati in blender sau in robotul de bucatarie nautul, zeama de la lamaie, faina de susan, usturoiul, uleiul de masline, condimentele (sare, piper) si mixati pana totul devine o pasta fina. Mai amestecati din cand in cand cu o lingura de lemn, o spatula si incercati sa nu dati viteza prea mare, astfel incat hummus-ul sa devina cat mai fin si sa nu supraincalziti aparatul. Dac? nu se face o past? fin? încerca?i s? ad?uga?i 50 ml ap?, nu prea mult? ca s? nu devin? sos.
- Scoateti hummus-ul intr-un bol, adaugati putin ulei de masline, busuioc/ patrunjel si seminte deasupra si il puteti consuma cu ce doriti (lipie libaneza facuta din faina integrala, o felie de paine cu maia sau, si mai bine, cu un biscuite/ painica raw).
Să îmi spuneți cum v-a ieșit hummus-ul, da?
Ne auzim săptămîna viitoare la o cură de vitaminizare! 😀
P.S. Pentru realizarea acestei rețete m-am folosit de noul meu ajutor în bucătărie, blender-ul Optimum 9400 de la Froothie România. Pentru prima oară, am reușit să fac un hummus perfect, fară niciun strop de apă. Mai multe despre acest blender am mai scris și aici. Eu sunt mega încântată de el.
Dacă sunteți în căutarea unui nou blender, vă recomand cu toată căldura Optimum 9400. Este un aparat foarte puternic, ușor de folosit și la un preț destul de accesibil față de variantele din aceeași gamă profesională, cum e Vitamix, de exemplu. Aveți aici și o demonstrație comparativă între cele două aparate.
În plus, cei de la Froothie oferă o reducere cititorilor The Smart Cuisine, pe lângă prețul promoțional. Așadar, dacă sunteți în căutarea unui blender bun și vă gândiți să achiziționați Optimum 9400 tot ce trebuie să faceți este că introduceți codul Cuisine-Froothie-Optimum la plasarea comenzii și veți beneficia de o reducere de 20 de euro.

eu fierb singura nautul. Iau de la Mega image, bio, il las 24 ore la umflat, si fierb. Ia 2-3 ore, dar fierb o data o cutie si portionez in 3-4, restul in congelator/conserva. In rest, pun mai multa lamaie decat in reteta. Tahini inca nu am facut, dar voi incerca! susanul e apreciat la noi in casa.