V-a fost dor de noua noastra rubrica? Eiii bine, astazi avem un nou invitat special, cu o mare pasiune pentru bucatarie si arome. In cele ce urmeaza va invit sa o cunoasteti mai bine pe Narcisa Viorel, autoarea blogului Awfully Tasty si sa aflati cateva lucruri interesante despre pasiunile si stilul de viata a acesteia. In plus, invitata noastra ne ve indulci ziua cu un desert delicios, fara zahar.
*** Narcisa – Awfully Tasty
TSC Spune-ne cateva cuvinte despre tine si despre proiectul pe care il ingrijesti cu atata pasiune? Cum te-ai hotarat sa il initiezi?
Awfully-tasty.com este un blog tânăr, la început de drum, care a dezvoltat o pasiune foarte intensă pentru mine. A luat naștere la jumătatea lunii februarie 2014, încurajată fiind de apropiații mei și nu numai. Înainte de blog încercam tot felul de rețete, urmăream deja multe bloguri de profil și emisiuni culinare. Din momentul în care am decis să îmi fac un blog și până când l-am lansat au trecut cam 2 săptămâni, timp în care am m-am hotărât ce nume să îi dau blogului, l-am structurat, am creat o pagină de Facebook aferentă și mi-am pregătit câteva rețete de început. De atunci și până în acest moment s-au adunat aproximativ 300 de rețete, toate testate, rețete dragi , tradiționale sau nu, unele foarte simple, altele mai complicate.
Prin intermediul acestui blog îmi doresc să încurajez tinerii să gătească, să mănânce acasă, să vadă că nu e deloc greu să îți pregătești un prânz, o cină, să faci o prăjitură, sau chiar să pui conserve. Și pot să spun că prietenele mele apropiate în acest moment gătesc mai mult decât o făceau înainte. Am cunoscuți care îmi scriu, îmi cer părerea sau sfaturi când vor să încerce ceva. Și e plăcut să văd oameni care încearcă.
TSC De cand ai inceput sa gatesti si ce inseamna pentru tine conceptul unei bucatarii inteligente?
Am gătit de mică, îmi amintesc perfect prima experiență în bucătărie, nu a fost una reușită. Eram cu sora mea mai mică acasă și am vrut să prăjesc ouă. Doar că am ales un vas de plastic în care am spart ouăle și pe care l-am pus pe aragaz. Evident, s-a topit și apoi l-am aruncat în grădină.
Dar când am mai crescut, părinții mei ne-au ținut lângă ei când gateau, curățam legume sau ajutam cum puteam. Mai târziu, deja din gimnaziu găteam singură, chiar pentru toată familia. Am crescut la țară și am fost obișnuită de mica cu responsabilități, ceea ce consider că m-a ajutat foarte mult.
TSC Care sunt “trucurile”/ secretele de baza din spatele retetelor tale delicioase?
Rețetele mele în general se bazează pe ingrediente simple, care se găsesc în orice supermarket. Mai sunt și rețete care presupun anumite mirodenii, dar nu sunt de negăsit. Mie îmi place să experimentez tot felul de combinații de arome, așa că am acasă o întreagă colecție de mirodenii.
Un sfat bun de care țin cont mereu ar fi acela să știu bine rețeta pe care o pregătesc, să nu stau să mă uit în carte sau monitor din minut în minut. Dexteritatea se prinde în timp, secretele care azi ți se par wow, mâine ți se vor părea obișnuite. Încerc să nu irosesc nimic și să fac din preparatul meu ceva de care să îmi fie drag și să fiu mândră că eu l-am gătit, indiferent cine îl gustă.
TSC Ce inseamna pentru tine un stil de viata sanatos si care sunt masurile pe care le-ai adoptat in acest sens?
Rețetele gătite de mine sunt variate. Uneori gătesc mâncare tradițională, uneori mediteraneană sau orice altceva care îmi atrage atenția.
Evit să mănânc ceva ce știu că nu e sănătos, folosesc foarte mult cuptorul, majoritatea mâncării este coaptă sau fiartă (în cazul supelor sau a ciorbelor).
Îmi pregătesc unele ingrediente acasă, cum ar fi unt de arahide, tahini, sirop de rodii, murături, dulcețuri, compoturi. Astfel evit multe E-uri și economisesc bani.
TSC Cum arata meniul unei zile obisnuite pentru tine si familia ta?
Ziua mea începe cu o cană de cafea, ceai sau lapte, depinde de pofta de moment, alături de ceva dulce (o felie de chec, cookies sau o felie de pâine cu unt). Dacă sunt acasă, prânzul presupune o supă și un fel principal. Dacă sunt la lucru, de obicei îmi pun la pachet ceva. Obișnuiesc să fac tot felul de tarte sărate(quiche-uri), pe care le feliez și le pun la pachet. De asemenea mai pregătesc un fel de lipii pe care le umplu cu salată, legume, hummus sau îmi fac sandwich-uri după poftă.
TSC Cat timp petreci in bucatarie zilnic si aproximativ cat timp il dedici proiectului?
În cursul săptămânii nu petrec atât de mult timp pe cât aș vrea, având un job mă întorc acasă destul de târziu, dar tot gătesc de 2-3 ori (de luni până vineri), de obcei salate, hummus, paste, rețete care sunt gata în timp scurt.
În weekend, lucrurile se schimbă. În fiecare vineri seară fac un aluat de pâine (asta e o pasiune descoperită recent) pe care îl coc sâmbătă dimineața. Tot în weekend îmi place să fac o friptură sau ceva dulce care necesită mai mult timp.
Referitor la blog, sunt perioade când îmi aloc 2-3 zile pe săptămână și îmi pun la punct postările, rețetele și pozele. Am întotdeauna drafturi pregătite, doar să fie publicate. Astfel se mai întâmplă să treacă uneori o săptămână când nu scriu nimic, doar postez.
TSC Care este felul tau preferat de mancare si ce iti place sa gatesti cel mai des? Dar in ceea ce priveste “lista neagra” a mancarurilor? Pe care ai pune-o acolo?
Îmi plac foarte mult pastele și dulciurile, în special cele cu ciocolată și bezelele.
Pe lista neagră sunt trecuți cartofii prăjiți sau orice e prăjit excesiv în ulei. De asemenea nu aș încerca crème realizate doar din unt sau torturi îmbrăcate în frosting de unt.
TSC Care sunt site-urile de nutritie/ bucatarie care te inspira si te tin la curent cu toate noutatile din domeniu?
Sunt foarte multe bloguri, site-uri pe care le urmăresc, atât din România, cât și din afară. De la noi o apreciez foarte mult pe divaînbucătărie.ro, este printre primele site-uri urmărite de mine și de unde am încercat multe, foarte multe rețete. De asemenea, blogul Codruței, Codrudepâine.ro, l-am răsfoit postare cu postare, m-a ajutat mult să îmi dezvolt propria maia și am încercat multe pâini. Can’t boil an egg și Mentă & Rozmarin sunt alte două bloguri dragi mie.
Din străinătate, lista este mult mai lungă. Un blog cu foarte multe dulciuri gustoase este Technicolorkitchen . Îmi plac mult Ottolenghi, Nigella, Jamie, Gordon, Lorraine Pascale. De la ei mă inspir cel mai mult, inclusiv am cumpărat cărți de gătit semnate de unii dintre ei.
Pe pagina blogului meu Inspiration sunt menționați toți cei pe care eu îi urmăresc și apreciez.
TSC Cine este Chef-ul tau preferat?
Îmi place mult mult Gordon, iar ca new entry să zic așa, Ottolenghi (pe acesta l-am descoperit în urmă cu câteva luni). În decembrie mi-am propus să trec pe la deli-urile lui din Londra 😀
TSC In afara de bucatarie, ce alte pasiuni mai ai? Cum iti place sa iti petreci weekend-ul, de exemplu?
Îmi plac pisicile, am un superb motan british shorthair blue, motan care fascinează pe toți cei care îl văd, online sau live. Îmi place foarte mult să mă plimb cu bicicleta sau pe jos, să gătesc pentru prietenele mele. Din când în când le invit la cină și la un pahar de vin. Weekend-urile sunt în general petrecute cu iubitul meu, gătesc ceva nou, mă întâlnesc cu prietenele mele sau particip la diverse activități culinare sau workshop-uri.
TSC Ce sfaturi ai pentru pasionatii de gatit care sunt la inceput de drum?
Să investească în pasiunea lor, merită! Să creadă în ceea ce fac, să se documenteze, să își dea interesul, să încerce să învețe cât pot de mult.
TSC Dar pentru cei care vor sa adopte un stil de viata mai sanatos?
Un stil de viață sănătos nu cred că înseamnă doar mâncare sănătoasă. Degeaba mănânci sănătos dacă nu mergi măcar 30 de minute pe jos, pierzi nopți la rând sau bei excesiv. Trebuie să fie o armonie între toate acestea pentru a avea un stil de viață mai sănăstos, părerea mea.
TSC Ce “mesaj culinar” doresti sa le transmiti cititorilor TheSmartCuisine?
Vă las o rețetă dulce, cookies foarte buni, vegani, fără zahăr., cu fulgi de ovăz, banane și curmale. Nimic complicat, cu doar câteva ingrediente:
Biscuiti crocanti de post, fara zahar.
Ingredients
- 160 g fulgi ovaz grosi
- 2 banane medii bine coapte
- 50 g stafide (puteti adauga si alte fructe uscate: merisoare, goji, caise, smochine)
- 50 g curmale (sunt dulci, e bine sa nu le inlocuiti)
- 70 ml ulei floarea soarelui
- 1 lingurita extract vanilie
- 1 varf lingurita scortisoara
- 1-2 linguri miere (optional, daca vreti sa fie mai dulci)
Instructions
- Strivim bine bananele, adaugam peste ele uleiul, vanilia, scortisoara, stafidele, curmalele tocate marunt si fulgii de ovaz (mierea daca o doriti). Amestecam bine si lasam 15 minute compozitia la odihnit (stafidele si curmalele se vor hidrata si vor absorbi lichidul).
- Incalzim cuptorul la 190?C si punem hartie de copt in tava intinsa. Cu o lingurita asezam din loc in loc compozitia de biscuiti, la distanta de 2-3 cm pentru ca se vor umfla, incercand sa le dam o forma rotunda. Daca ii puneti in gramajoare mai mari si bombate, vor avea miezul moale, daca insa ii puneti in gramajoare mai mici, vor fi mai crocanti.
- Coacem 12-15 minute, apoi lasam la racit in tava pentru ca sunt fragili cat sunt fierbinti. Deliciosi, de post si sanatosi! Crocanti la exterior, moi in interior, fara zahar.
Sper ca Narcisa a reusit sa va indulceasca ziua! Pe data viitoare! Ne asteapta alte povesti frumoase si surprize delicioase.

Am incercat si eu o reteta asemanatoare, dar in plus am adaugat mere rase si am lasat mai mult la cuptor. Singura chestie care nu-mi prea place este faptul ca s-au innegrit stafidele si fructele goji. Am pus si miere, dar cred ca voi renunta la ea pe viitor, pentru ca au iesit foarte dulci prajiturelele.