În ultima vreme aud mult prea des atât de multe scuze și de motive pentru care ar trebui să mâncăm după cum ne taie capul încât aproape că am fost în punctul de a renunța în a ajuta oamenii, fie ei și apropiați, în acest sens.
Dintre acestea, cele care îmi zgârie cel mai tare timpanele sunt: “O viață am, măcar să mănânc ce îmi place”, “Poți să mori și dacă treci strada, nu o s-o fac eu din cauza mâncării”, “Mâncarea este tot ce mi-a mai rămas, cum ar fi să renunț și la asta? “, “Bunicul a mâncat x, y, z și a trăit 80 de ani”, “Nu pot să mă abțin, este prea mult pentru mine”, “Chiar dacă mănânc sănătos, tot nu slăbesc”, “Mâncarea mă face mai fericit/ă” bla, bla, bla.
Și nu, aceste scuze nu le aud cel mai des de la necunoscuți, ci mai grav, chiar de la persoanele dragi, apropiate, care se confruntă cu diferite afecțiuni în care poate doar o mică schimbare în ceea ce privește obiceiurile alimentare și, desigur, psihologică (pentru că altfel nu ai cum să vindeci/ corectezi nimic) le-ar putea ajuta să se bucure mai mult de viață, fără să trăiască cu frica bolii în permanență.
Aceste scuze și multe altele le auzim chiar dacă cea mai mare parte a populației suferă de boli cardio-vasculare, de obezitate, de diabet și de alte afecțiuni care sunt în mod direct asociate cu modul de alimentație. De asemenea, din păcate, trăim într-o țară săracă și dezinformată, în care majoritatea oamenilor încă este convinsă că pentru a mânca sănătos ai nevoie de o mică avere.
Și, nu în ultimul rând, cred că mulți dintre noi venim cu astfel de replici pentru că ne place să ne mințim, pentru că mâncăm, cel mai des, pe fond emoțional, mult mai mult și mult mai diversificat decât am avea nevoie și pentru că, din păcate, nu ne mai iubim îndeajuns.
În mod ironic, ceea ce m-a oprit, însă, să renunț în fața acestor scuze și bariere nu a fost neapărat o experiență din exterior, ci chiar o problemă de sănătate care m-a afectat și pe mine recent. Care a venit, desigur, de la alimentație și stres. Astfel, chiar dacă mânânc alimente sănătoase, din cauza gurmandismelor mele, a stresului, a mâncatului repede (aproape fără să respir) și a cantității mari de mâncare cu care obișnuisem să îmi obosesc organismul zilnic, la un moment dat acesta s-a enervat pe mine și a cedat. Mi-a dat peste nas, m-a luat de urechi și mi-a arătat cum și pe unde greșesc.
Așa am început să corectez și la mine greșelile pe care eu le consideram minore și am început să văd mâncarea strict ca pe un combustibil și mai puțin ca pe o sursă de plăcere.
Astfel mi-am amintit de ce țin atât de mult la proiectul The Smart Cuisine, de ce trebuie să acord, la rându-mi, mai multă atenție tuturor aspectelor legate de nutriție și nu doar a celor care îmi convin și, de asemenea, din toate aceste experiențe s-a “născut” și cu un gând foarte insistent care mă bântuie de câteva zile.
Așadar, simt că am aproape o datorie morală să continui să ajut, pe cât pot eu de puțin, și alți oameni. Oameni care poate nu au avut curiozitatea sau timpul să citească, să testeze și să descopere informații legate de un mod corect de alimentație, pe care eu am avut norocul să le descopăr în ulimii ani. Oameni care știu, dar poate sunt la fel de slabi cum eram și eu în fața anumitor tentații. Și, nu în ultimul rând, vreau să fiu în stare să ajut persoanele de care îmi pasă și la care țin.
Nu o fi el trupul cea mai importantă chestiune, dar e casa noastră pentru niște ani buni de aici încolo. Și trebuie să o respectăm. Și nu, nu ai nevoie să mănânci mai sănătos. E absolut treaba ta dacă vrei să o faci. Nu ai nevoie de o alimentație sănătoasă decât în cazul în care:
- Vrei să trăiești o viață bună, dar nu doar în teorie, ci calitatea ei chiar să fie de așa natură;
- Vrei să fii în stare să te uiți la tine cu admirație;
- Vrei să-ți crești copiii sănătoși și educați;
- Vrei să fii un exemplu pentru oamenii mai slabi ca tine care spun “Nu pot” chiar și atunci când situația lor devine critică;
- Vrei să poți să te bucuri de viață până în ultimul moment la maximum.
Așadar, pentru că în ultimii 3 ani am încercat, pe cât am putut, să ajut cât mai multe persoane să se trezească și să aibă o alimentație potrivită corpului lor, am să încerc aceeași chestie și cu tine.
Mai jos îți pun la dispoziție un plan complet de alimentație pentru o săptămână (3 mese principale/ zi + idei snack-uri și mod de preparare), cu hrană vie, curată, ușor de preparat, care te va putea ajuta să-ți reamintești care e gustul mâncării adevărate, să prinzi puțin mai multă încredere în tine, să ai mai multă energie și, în același timp, să scapi de 2-3 kg, în cazul în care ai ceva în plus peste greutatea normală.
Fiind și primăvară e perioada perfectă să te inunzi cu vitamine și să renunți la alimentele care îți fac rău. Să nu crezi că trebuie neapărat să mânânci în continuare raw-vegan după ce termini acestă provocare. Bine, doar dacă îți dai seama că îți place și că ți se potrivește foarte mult acest stil.
Chiar dacă alimentația crudă nu este singura soluție, cert este că trebuie să avem grijă să introducem cât mai multe alimente de acest tip în meniul nostru zilnic. Pentru că sunt pline de nutrienți valoroși, vitamine și pentru că, în cele din urmă, ne dau cea mai multă energie. Viața susține viața, nu-i așa?
Dar dacă te vei simți bine în urma acestei experiențe și vei dori să continui să-ți schimbi obiceiurile alimentare, îmi poți scrie și eu promit să te ajut și după acest pas, astfel încât să păstrezi sănătatea în farfurie pentru cât mai mult timp.
Dar până atunci, să începem cu începutul: poți descarcă gratuit planul de alimentație de mai jos.
Sper să-ți fie de folos și… să ne citim cu bine.
